Névnap

2024. június 22. szombat
Paulina
A Nap kel 04:50-kor,
nyugszik 20:55-kor.

Holnap
Zoltán, Édua
napja lesz.


 

Catch & Release (C&R): Fogd meg és engedd vissza

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy egy mesterséges horgásztó tulajdonosa miért beszél a "Fogd meg és engedd vissza" elvről, hiszen a Catch and Release filozófia szerinti viselkedésnek leginkább az a célja, hogy a természetes vizeinkben élő halállományt óvjuk és megőrízzük a jövő horgászai számára, vagyis tulajdonképpen az, hogy ne legyen szükség az intenzíven telepített "műanyag" tavakra...

Catch and Release: Fogd meg és ereszd vissza

A C&R azonban szerintem nem pusztán a folyókban és a természetes tavakban élő halakról szól, sokkal inkább a halakkal való általános bánásmódot összefoglaló, hozzáállásbeli gyűjtőfogalom, amelyet remélem, egyre több horgász érez követendőnek.

A C&R lényege és célja az intenzív horgásztavak életében, 3 pontban

(a teljesség igénye nélküli személyes vélemény)

1. Engedd vissza, hogy mások is megfoghassák és hogy szaporodhasson

Egy mesterséges horgásztóban, ahol természetes szaporulat nem biztos, hogy létrejönne emberi beavatkozás és segédeszközök nélkül, miért fontos ez, hiszen ha elviszik, betelepítjük újra...? Valóban, egy intenzíven telepített tóban nincsen akkora jelentősége a halak visszaengedésének, hiszen a halállomány szinten tartása és fejlesztése miatt igen gyakoriak a telepítések, az elvitt halmennyiség időről-időre pótlásra kerül. A "Fogd meg és engedd vissza" szemlélet elkötelezett híveiként sem ítéljük el azokat a horgászokat, akik haza szeretnék vinni a kifogott halakat, hiszen végső soron emberi táplálékról van szó, ami ráadásul még egészséges is. A fogási statisztikák szempontjából is hasznos lehet, ha cserélődik a halállomány egy része. Természetesen csak a bizonyos méretet elérő (halfajtól függő alsó határ) halak elvitelére van lehetőség, illetve nem értékesítjük a 3 kg-nál nagyobb súlyú halakat, hogy kinevelhessük, bővíthessük a halállomány azon részét, amely kielégíti a nagyobb testű halak fogására joggal vágyó horgásztársainkat is. Az ilyen tavak esetében inkább azon van a hangsúly, hogy hogyan bánunk a halakkal.

2. Minimalizáld az okozott traumát, lehetőleg ne okozz sérülést

A visszaengedett hal halandósága illetve további élete és állapota nagy mértékben függ attól, hogy mi történik vele, miközben egy horgásszal kapcsolatba kerül (horogra csalja, kifárasztja, kiemeli a vízből, a parton lerakja ill. emelgeti, esetleg valamiért egy ideig tárolja valamiben, majd visszaengedi a vízbe).

Csalizás, etetés: Ne etessünk túlzott mértékben, ne használjunk olyan etetőanyagot és csalit, amely a legcsekélyebb mértékben is károsítaná a környezetet illetve nehézségeket, egészségkárosodást okozna a halaknak.

Horog: Lehetőleg kisméretű, vékony húsú horgot kössünk. A horog eltávolításához használjunk horogszabadítót. Meggondolandó a szakáll nélküli horog használata. A horog ütütte sebet fertőtlenítsük.

Fárasztás: Ne fárasszuk ki teljesen a halat, hiszen ezzel csökkentjük a visszaengedés, regenerálódás sikerességének esélyét.

Szákolás: A sűrű szövésű, nagy méretű merítőháló használatával csökkentjük a halúszók beakadásának és sérülésének lehetőségét.

A hal kezelése: A halat borító nyálkahártya sérüléseinek elkerülése érdekében lehetőleg nedves kézzel fogjuk meg a halat, ha lerakjuk, használjunk (nedves)pontymatracot. Hasznos lehet a hal szemének letakarása nedves kendővel. Minél nagyobb egy hal, annál könnyebben szerezhet belső és külső sérüléseket ha kicsúszik a kezünkből ill. ha vergődik valamilyen szilárd felületen. A halon látható sérüléseket kezeljük sebfertőtlenítővel.

A hal tárolása: Legjobb, ha egyáltalán nem tároljuk a halat, de ha elkerülhetetlen, akkor valamilyen (előre bevizezett)pontyzsákot használjunk, amely homogén anyagú(kevésbé sérti a nyálkahártyát), de mégis átereszti a vizet és egyben megakadályozza a hal vergődését, miközben valamelyest szabadon mozoghat.

Visszaengedés: Finoman, semmiképpen sem csobbanva, nem súrlódva (a pontymatracot a vízbe nyomva), lehetőleg elengedés előtt egy ideig a vízben kézben tartva engedjük útjára, miután meggyőződtünk arról, hogy önállóan is képes a mozgásra.

3. Add meg a halaidnak mindazt, amire szükségük van (tógazdáknak)

Mesterséges tavak esetén elsősorban a tógazdák hozzáállásán és szándékán múlik, hogy a vízben élő halak mennyire érzik jól magukat, milyen körülmények között vannak "kiszolgáltatva" a horgászok kényének-kedvének. A halak közérzete, az általános egészségi állapotuk attól függ, mennyire alkalmas az adott víz, az életterük arra, hogy megfelelő kondícióban, folyamatosan növekedve élhessék az életüket. A víz kezelőinek állandóan figyelniük kell a halak viselkedését, a kifogott halak állapotát, és a legjobb tudásuk és lehetőségeik szerint be kell avatkozni bármilyen rendellenesség esetén. Fontos figyelniük arra , hogy a víz ne legyen kezelhetetlenül túltelepítve, illetve biztosítva legyen a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálék a vízben élő összes hal számára, horgászmentes időszakokban is. A nagy halsűrűség fontos, hiszen az ilyen horgásztavak a "rövid idő alatt sok halat" célt tűzik ki maguk elé, de ennek megfelelően kell gondoskodni a víz sok-sok összetevőjének optimális arányáról, folyamatos vizsgálatáról (pl. oxigéntartalom).

Mindezeken túl, a tóban élő halak védelmében nagy hangsúlyt kell fektetni arra, hogy a folyamatos és hosszútávú működés érdekében megalkotott (nem feltétlenül írott) helyi horgászrendet és szabályokat a horgászok be is tartsák, és úgy bánjanak a halakkal, ahogyan az elvárható.

C&R tömören

Az előzőekben a saját véleményem szerint körvonalazott és általam is képviselt "Catch and Release"-nek nevezett szemléletnek a lényege tömören az, hogy tiszteljétek a halakat!

A horgászok környezettudatos viselkedéséhez a fentieken túl hozzátartozik az is, hogy vigyáznak a környezetükre, semmilyen formában nem szennyezik a vizet és a vízpartot. Különösen fontos lehet ez egy olyan víz mellett, amely az intenzív telepítés miatt sokkal érzékenyebb a külső hatásokra, nem beszélve arról, hogy a horgásztó üzemeltetői nap mint nap gondozzák a területet, hogy méltó körülményeket teremtsenek az odalátogatók számára. Tiszteljük meg őket azzal, hogy a napraforgóhéjat, cigarettacsikket és egyéb hulladékokat összegyűjtjük magunk után és az erre a célra kihelyezett tárolókba rakjuk.

 


A horgászat, mint tevékenység, nem a hal húsának a megszerzésére irányul, hanem a hal, a zsákmány elejtése, megfogása a cél. Ugyanakkor, ha valaki el akarja fogyasztani a halat, amit megfog, nyugodtan vigye haza... de akkor is bánjon vele kíméletesen.

 

Az elvvel egyetértünk, ezért az ilyen beállítottságú horgászok táborának növelése céljából mi is szívesen kiállunk ennek a szokásnak a népszerűsítése mellett.

Ebben a témában a következő linket ajánlom:

Catch and Release logó

Catch & Release: Fogd meg és ereszd vissza 

Forrás: http://www.saskahorgaszto.hu/

Facebook

Naptár

június 2017
1hkscpsv
221234
23567891011
2412131415161718
2519202122232425
262627282930
CSAKVARHOE designed by www.csakvarhorgasz.hu